неделя, 14 декември 2008 г.

Една българска роза пее за друга българска роза.

Приятно слушане :)

Училищен линукс / School linux



Явно инициаторите на svoboden.net не са сами. В други държави също се обмислят идеи, свързани с преминаване от proprietary към софтуер с отворен код. В други не само се обмислят, но се пишат концепции, създават планове за внедряването му.

Ще илюстрирам с 2 цитата от документ с название - "Концепция за развиване на разработването и използването на свободно програмно осигуряване на Руската Федерация" (КОНЦЕПЦИЯ развития разработки и использования свободного программного обеспечения в Российской Федерации)

Под свободным программным обеспечением (СПО) в настоящей Концепции понимается разновидность программ для ЭВМ, лицензионным договором на право использования которых, предоставляются следующие права:
использовать программу для ЭВМ в любых, не запрещенных законом целях;
получать доступ к исходным текстам программы как в целях изучения и адаптации, так и в целях переработки программы для ЭВМ;
распространять программу (бесплатно или за плату, по своему усмотрению);
вносить изменения в программу для ЭВМ (перерабатывать) и распространять экземпляры измененной (переработанной) программы с учетом возможных требований наследования лицензии.

...
Целями Концепции являются:
создание условий, обеспечивающих органам государственной власти, гражданам и субъектам экономической деятельности получение преимуществ в выполнении своих задач от использования СПО в масштабах, соответствующих мировому уровню;
обеспечение перспективных направлений развития отрасли информационных технологий и связи, зависящих от развития СПО;
выявление и содействие решению проблем отрасли разработки программ для ЭВМ, взаимосвязанных с проблемами развития СПО.
...
Для достижения указанных целей необходимо обеспечить:
анализ действующей правовой базы, включая международное законодательство, в целях выявления проблемных вопросов, связанных с развитием разработки и использования СПО, и разработку необходимых правовых актов;
анализ путей развития и возможных сценариев развития российского и мирового рынка программ для ЭВМ с учетом места и роли СПО в современной информационно-коммуникационной индустрии;
развитие инфраструктуры разработки и использования СПО, в том числе для государственных и муниципальных нужд;
реализацию и/или поддержку перспективных проектов СПО, в том числе для государственных и муниципальных нужд;
организацию в целях расширения разработки и использования СПО дополнительного профессионального образования специалистов в различных отраслях экономики и государственного управления, а также иных заинтересованных лиц...


Няма да превеждам целия текст но мога да обобщя, че този документ олицитворява съществуването на държавна политика (в Русия) в областта на разработането и използването на Свободни програми и принципите на тяхното развитие.

Къде сме ние?
От незапомнени времена обичаме да отстояваме своите лични интереси. Макар и бидейки представители на народа нашите депутати ни показват, че обвързването с някоя корпорация от техен личен приоритет се превръша и в наш приоритет при това за наша сметка.

Да се върна на svoboden.net, вече няколко години инициаторите му се опитват да прокарват светли идеи в обществеността, но без наличието на държавна подкрепа и по точно с наличието на държавна не подкрепа поставените от тях цели са трудно достижими.

Случи се неочакваното (ужаст)


Дори в най-страшните си кошмари не бях сънувал нещо подобно, но то се случи: Sun и Toshiba подписаха договор за доставяне на лаптопи Toshiba с инсталиран OpenSolaris, в началото на 2009.
Учудването ми, мисля, е доста обосновано предвид огромния дял на Солариси по света - цели 0.01 процента от пазара на операционни системи, както и целевата група на Соларисите по рождение :)