неделя, 3 август 2008 г.

Су 35БМ (4++) / Su 35



Днес реших да ви предствя Су 35БМ (Большая Модернизация) - многоцелеви изтребител от поколение 4++ (малко странно обозначение:))
Самолетът е снабден с нова авионика на базата на цифрова информационно-управляваща система, нова радиолокационна станция с фазирана антенна решетка, притежаваша голям обсег на откриване на въздушните и наземните цели, което позволява да се съпровождат до 30 цели и да се обстрелват едновременно 8 от тях.



Су-35 е снабден с нови двигатели с управляем вектор на тягата (дълбока модернизация на АЛ-31ФП, работно име "Изделие 117с" http://www.umpo.ru/Section27_129.aspx), което с големите аеродинамически характеристики осигурява свръхманевреност за самолета.

Долу е показана схемата на самия двигател.





А ето как е изглеждал 80-тте години на миналия век предшественикът на този двигател (или по точно соплото му:)), сега изглежда забавно но тази остаряла вече концепция се използва в свръхтехнологичните бла бла бла и най-вече свръх скъпите F22:)



Съвършенната аеродинамична компановка (триплан, двигател с УВТ) в комбиняция с работата на бортовия компютър позволяват на летеца да се изпълнява немислими за другите изтребители фигури на висшия пилотаж. Една от тях е Кобрата на Пугачов (КП). На следващата картинка е изобразено движението на самолета през определени моменти от времето по време на изпълнениеето на КП, както и снимка на самия Су 35 по време на изпълняването на фигурата.



Самолетът може да носи до 8 тона въоръжение, разпределено на 12 точки на окачване.
Освен целия спектър въоръжение, използвано на Су 30МК, на Су 35БМ, ще се интегрират нови типове управляемо оръжие "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", в това число и за големи дистанции.

Напоследък се завъртяха много клипчета в интернет-а ето защо изтребителя може да бъде видян даже в полет, например от тук: http://rian.ru/video/20080707/113431224.html

От първия полет на самолета (1988) до първите полети на "дълбоко модернизирания" Су 35 минават има няма Двадесет години!
Oт изложението във Farnborough 2006 можем да видим макет на кабината.



На следващата снимка е показана кабината на предшественика му - Су 27 (може би най-изчистения от аеродинамична гледна точка изтребител в света)



Очевидно е че има подобрения в приборното табло:) и не само! За аеродинамичната схема и за маневреността му пък изобщо няма какво да се коментира. Понастоящем това е най-маневреният изтребител в класа си.
Мога скромно да кажа той е "Най-големия" ;)

Няма коментари: