неделя, 30 ноември 2008 г.

Американски уестърн за коледни играчки


Не безисвестната ни държава САЩ, в ролята си на световна икономическа сила налага доста икономически, културни и други модели на поведение на другите държави, Всъщност това е напълно естествено. Все пак, за да се поддържа високата мощ трябва да има експанзия.
Много от нещата в бита ни вече са променени до някаква степен от заобикалящите ни политически и други интереси. Освен това много по-лесно е да се копира един модел от колкото да се измисли и реализира нов по-удачен.

Една от "традициите", дошли ни насляпо, е така наречения "Хелоуин" (естествено колкото повече празници по добре:) ).
Все още не се е привил денят на Благодарността:) (може би защото сме неблагодарни;))
За пореден път САЩ ни показаха и днес в дълбоко цивилизования свят могат да се творят дълбоко нецивилизовани и нехуманни действия при това без никаква принуда.
Става дума за събитието носещо красноречивото название Черният Петък - денят след деня на Благодарността, време на коледни отстъпки, време когато трябва да убиеш ближния си за да се докопаш до някоя изгодна стока, било тя и коледна играчка.
Иска ми се тази традиция да не се разпространи и при нас.
И все пак може би хората са социални животни, бъдейки такива трябва поне малко да се съобразяват с околните.

Някои новини за Черния Петък можем да видим от родината му:

http://edition.cnn.com/2008/US/11/28/black.friday.violence/
http://www.nydailynews.com/ny_local/2008/11/28/2008-11-28_worker_dies_at_long_island_walmart_after.html

3 коментара:

Unknown каза...

А защо хората там ще се избият да купят нещо...защото има не малко намаление в цените. Докато при нас е точно обратното с идването на празници. Явно всички наши търговци вдигат цените по празниците точно с тая цел - да предпазят хората един от друг - браво! Хубаво е че сме години пред тях :-)

Иначе вече е НОРМАЛНО е да вземем най-лошото от когото и да било. Годините на комунизъм тотално направиха хората овце (след като комунистите избиха най-добрите индивиди).
Пример: 1943г. българите единствени в света спасяват евреите си...само 25г по късно, когато чехите се вдигат на бунт срещу съветската окупация, българите нито могат нито искат да правят нещо, а като добри овчици пращат танкове да мачкат хората...

agent007 каза...

Да определено при нас няма такива намаления:)
Иначе можем да продължаваме да търсим причини за сегашните си неуспехи и следващите 100 години, в миналото което сме си изградили сами.

agent007 каза...

Няколко десетки години по късно защитниците на евреите са едни от съучстниците при бомбардировките над С. Р. Югославия, държава близка по култура и разположена в непосредствена близост от нас. Не е ли това поредният очевиден пример за подражание? Или трябва дас търсим причините за такова политическо поведение в същата съветска окупация?
И защо се е случила тази окупация, не е ли защото, Германия, Австрия и България обявяват война на целия свят?