неделя, 30 ноември 2008 г.

До Латинска Америка и обратно

Бях споменал за видео блога на Дмитрий Медведев.
Този път ми стана интересно да гледам записа, на заден план се вижда скъпата бизнес класа имитираща оригиналния президентски кабинет. Другото което ме зачовърка вътрешно е дали Apple плащат за репортажа:) Някой забеляза ли лаптопа?
На времето беше популярен вица за това, че Аквафреш платили на руското правителство да си направи знамето в бяло, синьо и червено.

Американски уестърн за коледни играчки


Не безисвестната ни държава САЩ, в ролята си на световна икономическа сила налага доста икономически, културни и други модели на поведение на другите държави, Всъщност това е напълно естествено. Все пак, за да се поддържа високата мощ трябва да има експанзия.
Много от нещата в бита ни вече са променени до някаква степен от заобикалящите ни политически и други интереси. Освен това много по-лесно е да се копира един модел от колкото да се измисли и реализира нов по-удачен.

Една от "традициите", дошли ни насляпо, е така наречения "Хелоуин" (естествено колкото повече празници по добре:) ).
Все още не се е привил денят на Благодарността:) (може би защото сме неблагодарни;))
За пореден път САЩ ни показаха и днес в дълбоко цивилизования свят могат да се творят дълбоко нецивилизовани и нехуманни действия при това без никаква принуда.
Става дума за събитието носещо красноречивото название Черният Петък - денят след деня на Благодарността, време на коледни отстъпки, време когато трябва да убиеш ближния си за да се докопаш до някоя изгодна стока, било тя и коледна играчка.
Иска ми се тази традиция да не се разпространи и при нас.
И все пак може би хората са социални животни, бъдейки такива трябва поне малко да се съобразяват с околните.

Някои новини за Черния Петък можем да видим от родината му:

http://edition.cnn.com/2008/US/11/28/black.friday.violence/
http://www.nydailynews.com/ny_local/2008/11/28/2008-11-28_worker_dies_at_long_island_walmart_after.html

iLinux

Да ни е честит новия яблофонски линукс!